Home
Instagram Pinterest Facebook Twitter

trouwen_in_dantumadiel

Trouwen in Dantumadiel

Als jullie willen trouwen in de gemeente Dantumadiel, dan doe je eerst een melding in de gemeente waar jullie gaan trouwen. Neem ruim vooraf de gewenste trouwdatum contact op met de huwelijksgemeente voor het maken van een afspraak.

Trouwen voor de gemeente wordt het burgerlijk huwelijk genoemd. Willen jullie ook voor de kerk trouwen? Dan mag dit pas nadat het burgerlijk huwelijk is gesloten.

gemeentehuis_DantumadielFoto: Gemeentehuis in Damwâld

Voorwaarden om te kunnen trouwen

Jullie zijn allebei 18 jaar of ouder.
Jullie mogen niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
Jullie mogen niet trouwen met eigen kind, broer, zus, ouder, grootouder, kleinkind, halfbroer, halfzus, neef, nicht, oom of tante.
Je mag niet gedwongen worden om te trouwen.
Sta je onder curatele? Dan heb je toestemming nodig van de curator of kantonrechter.
Huwelijksdispensatie
Voldoen jullie niet aan de voorwaarden voor een huwelijk? Dan kan de minister van Veiligheid en Justitie (VenJ) toestemming geven om toch te trouwen. Bijvoorbeeld als de personen die willen trouwen broer en zus van elkaar zijn door adoptie. Dit heet huwelijksdispensatie.

Erkenning van een in het buitenland gesloten huwelijk
Een huwelijk waarin één of beide partners jonger zijn dan 18 jaar wordt in Nederland niet erkend.

Trouwreportage_Trouwvervoer_sandra_gielesen_fotografieFoto: Sandra Gielesen fotografie

Wat moet je doen om te kunnen trouwen in de gemeente Dantumadiel?

Je doet de melding van een voorgenomen in de gemeente waar jullie gaan trouwen. (neem ruim vooraf de gewenste trouwdatum contact op met de huwelijksgemeente)

Jullie wonen beiden buiten Nederland en is in ieder geval één van jullie Nederlander? Dan doe je de melding bij de gemeente Den Haag.

Informeer ruim voordat je gaat trouwen bij de huwelijksgemeente
Je kunt niet eerder dan 1 jaar voor de trouwdatum de melding doen
Bij de melding geef je in totaal 2, 3 of 4 meerderjarige personen op als getuigen.

Trouwreportage_Bruidspaar_michelle_hamstraFoto: Michelle Hamstra Fotografie

Wat moet ik meenemen?

Informeer vooraf bij de gemeente welke documenten je precies moet aanleveren. In de meeste gevallen is dit met:

* geldig identiteitsbewijs van jullie beide
* kopie van het geldige paspoort of de geldige Nederlandse identiteitskaart van de getuigen

Ben je geen Nederlander en verblijf je in Nederland?  Dan heb je meestal een verklaring nodig van de vreemdelingenpolitie. Dit is afhankelijk van de nationaliteit. Vraag aan de gemeente of je deze verklaring moet hebben.

arjen_huitenga_fotografie_frieslandFoto: arjen huitenga fotografie

Kosten om te trouwen

Voor de actuele kosten kun je het beste op de website van de gemeente raadplegen.
Als jullie op een andere locatie trouwen dan in het gemeentehuis van Damwâld kunnen hiervoor eveneens kosten in rekening worden gebracht. Hiervoor moet je zelf contact opnemen met de eigenaar van desbetreffende locatie, dit doet de gemeente niet voor jullie..

Gratis trouwen

Op maandag (9.00-10.00) en donderdagmorgen (9.00 - 10.00) kun je gratis trouwen. Je krijgt dan een sobere plechtigheid waarin alleen de wettelijke formaliteiten worden afgehandeld.
De gratis huwelijken worden voltrokken in een spreekkamer van het gemeentehuis. De gratis huwelijken worden voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand. Bij de gratis huwelijken is geen bode betrokken.
Naast het bruidspaar en maximaal vier getuigen is de ambtenaar van de burgerlijke stand aanwezig. (dus maximaal 7 personen zijn er aanwezig bij de voltrekking)
Voorwaarde is dat 1 persoon woonachtig moet zijn in de gemeente Dantumadiel.

nadine_de_ruiter_bruidsfotograaf_frieslandFoto: Nadine de Ruiter Fotografie

Aanvullende informatie

Geregistreerd partnerschap omzetten in huwelijk
Je kunt een geregistreerde partnerschap omzetten in een huwelijk. Dan moet je bij de gemeente een akte van omzetting laten opmaken.

Overal trouwen in de gemeente Dantumadiel

Vanaf 1 januari 2015 is het mogelijk om overal in de gemeente te trouwen. Naast het gemeentehuis wordt de bruidsparen nu dus de mogelijkheid geboden om zelf hun trouwlocatie te kiezen. De locatie moet hiervoor wel aan bepaalde eisen voldoen. Zolang de veiligheid, openbaarheid, en aansprakelijkheid gewaarborgd kan blijven, Een vrije locatie die wij kunnen aanbevelen is Old Dutch de Westereen zij hebben ervaring met huwelijksfeesten en voldoen aan alle eisen om ook daar te kunnen trouwen.

Je moet hiervoor wel een toestemmingsverklaring van de eigenaar van desbetreffende vrije trouwlocatie te overleggen , Je kunt het formulier hiervoor vinden op de website van de gemeente.Dit formulier moet minimaal 8 weken voor de voltrekking ingeleverd zijn bij de gemeente!!

Trouwzaal_old_dutchFoto: Trouwzaal van vrije trouwlocatie Old Dutch

Ambtenaren van de burgerlijke stand

Voor de huwelijksvoltrekking zijn in de gemeente een aantal buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand (BABS) beschikbaar. Kijk voor de actuele trouwambtenaren op de website van de gemeente.

Het bruidspaar kan zelf een trouwambtenaar kiezen die het huwelijk kan voltrekken, Het bruidspaar legt zelf de trouwambtenaar vast, daarna dient dit door het bruidspaar doorgegeven te worden aan de gemeente.

Fries of Nederlands?

Aan het bruidspaar is de keus of de trouwambtenaar van de burgerlijke stand gebruik maakt van de Nederlandse of van de Friese taal.

Meer informatie over trouwen in Dantumadiel

Gemeentehuis Damwâld
Hynsteblom 4
9104 BR Damwâld
Tel: 0511 426 161
Website: www.dantumadiel.eu
E-mail: post@dantumadiel.eu