Home
Instagram Pinterest Facebook Twitter


Trouwen in de gemeente het Bildt

Gemeentehuis Sint-Annaparochie
Foto: Gemeentehuis Sint-Annaparochie - Franeker Courant

Hebben jullie trouwplannen? Dan kun je je huwelijk bij de gemeente laten voltrekken en inschrijven. Voordat je kunt trouwen moet je dit eerst melden bij de gemeente. De meldign van het huwelijk is één jaar geldig. Je moet minimaal veertien dagen voor de trouwdatum de melding hebben gedaan. Je kunt de melding van het huwelijk doen in de gemeente waar je wilt trouwen. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om te kunnen trouwen in Het Bildt.

Huwelijksvoltrekking

Om jullie trouwdag vlekkeloos te laten verlopen, moet je minimaal vijf minuten voor de aanvang van de plechtigheid aanwezig zijn. In totaal wordt de trouwzaal 60 minuten voor je gereserveerd. De plechtigheid zelf duurt ongeveer 30 à 45 minuten. De trouwambtenaar houdt een toespraak tijdens de plechtigheid. Tijdens het huisbezoek zal de ambtenaar van de burgerlijke stand informeren naar jouw wensen met betrekking tot de toespraak en de plechtigheid. 

Van Harenskerk Sint-Annaparochie
Foto: Van Harenskerk Sint-Annaparochie

Trouwlocaties

In de gemeente Het Bildt kun je op meerdere locaites toruwen. Dat kan natuurlijk op het gemeentehuis. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Je vindt hieronder een overzicht van de prachtige trouwlocaties. 

• De raadzaal (trouwzaal) in het Gemeentehuis te Sint-Annaparochie
• Van Harenskerk te Sint-Annaparochie
• Sociaal-Cultureel Centrum De Groate Kerk in Sint-Jacobieparochie
• Julianakerk te Oudebildtzijl
• Vrouwbuurtstermolen te Vrouwenparochie

Trouwambtenaren

In de gemeente Het Bildt worden de huwelijken als regel voltrokken door een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Voor de BABS is het prettig vooraf kennis met jullie te kunnen maken. Voor een gesprek neemt de BABS meestal twee weken voor de trouwdag contact met je op. Je kunt bijd e melding of bij het vastleggen van de trouwdatum je voorkeur voor een trouwambtenaar aangeven. Op de website van de gemeente stellen de trouwambtenaren zich aan jullie voor. 

Trouwreportage Vrouwenparochie
Foto: Fototune - Bruiloft Vrouwenparochie

Kosten huwelijk

Aan het huwelijk zijn kosten verbonden. Maar op maandagochtend om 09.00 uur en om 09.30 uur kun je kosteloos trouwen in het gemeentehuis. Bij de kosteloze huwelijksvoltrekking wordt enkel en alleen volstaan met de formele huwelijksvoltrekking. Het is een zeer sobere plechtigheid zonder toespraak. Deze plechtigheid vindt plaats in een vergaderruimte in het gemeentehuis en wordt voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand van de afdeling Burgerzaken. Bij een kosteloos huwelijk zijn maximaal twee getuigen aanwezig. 

Trouwen in Het Bildt
Foto: Fototune - Trouwreportage in Vrouwenparochie

Meer informatie over trouwen in Het Bildt

Gemeentehuis St-Annaparochie
Van Harenstraat 47
9076 BT  St.-Annaparochie
Tel: 0518 409 234
Website: www.hetbildt.nl
E-mail: info@hetbildt.nl