Nu jullie de grote stap hebben genomen om te gaan trouwen, komt er uiteraard wel het één en ander op je af. Eerst maar eens de trouwdatum en trouwlocatie vastleggen. Dat is meestal de basis bij de voorbereiding op de trouwdag. En daarna dus weer een stap verder om het volgende vinkje op de checklist te kunnen zetten: De Trouwambtenaar kiezen! Maar hoe dan?...
Je mag in ieder geval altijd zelf een trouwambtenaar of BABS kiezen. Dit kan een van de trouwambtenaren zijn, in dienst van de gemeente waarin jullie gaan trouwen. Maar je kunt ook een zelfstandige trouwambtenaar of BABS (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand) inhuren. En een derde optie is best wel bijzonder. Je kunt binnen de meeste gemeenten namelijk ook een vriend, vriendin, familielid of BN'er vragen om jullie trouwambtenaar voor 1 dag te zijn. Hoe deze verschillende mogelijkheden werken lees je in dit artikel.
Jullie kunnen dus zelf de trouwambtenaar van de burgerlijke stand kiezen die jullie trouwceremonie zal voltrekken. Op de website van de gemeente waar jullie gaan trouwen, zie je een overzicht met de gemeentelijke trouwambtenaren. De kosten voor de huwelijksvoltrekking en dus ook voor de trouwambtenaren verschillen vaak per gemeente. De gemeentelijke BABS van jullie keuze zal een afspraak maken en komt dan uiterlijk twee weken voor de trouwdatum bij jullie langs om jullie persoonlijke wensen te bespreken. Neem er rustig de tijd voor, want zo bouw je een klik op met elkaar en dat vind je in de trouwceremonie zeker weer terug.
Er zijn ook diverse zelfstandige trouwambtenaren, die hun diensten vaak in heel Nederland en zelfs op de idyllische plekjes in het buitenland aanbieden. Vaak zijn deze Babsen ook als trouwambtenaar bij een gemeente betrokken. want een voorwaarde is wel dat deze trouwambtenaar al in een andere gemeente in Friesland benoemd is of elders in Nederland als trouwambtenaar benoemd en beëdigd is als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand.
Hou er wel rekening mee dat aan de zelfstandige trouwambtenaren wel een hoger prijskaartje hangt dan aan de gemeentelijke collega's. Maar dan heb je ook meer maatwerk en betrokkenheid voor. Vergeet niet dat de kosten voor de voltrekking van het huwelijk bij de gemeente ook betaald moeten worden. Deze kosten staan dus los van de kosten van de zelfstandige trouwambtenaar.
De trouwceremonie is op zich al een bijzonder en speciaal moment. Maar het kan nog specialer. Je mag namelijk ook een vriend, vriendin, collega, familielid, BN'er e.d. vragen of diegene jullie trouwambtenaar wil worden. Dit geeft toch weer een special touch aan het trouwen. Deze persoon moet een verklaring van goed gedrag afgeven. Als dit is goedgekeurd wordt jullie trouwambtenaar in spé door de rechter beëdigd om zich voor één dag Ambtenaar van de Burgerlijke Stand te mogen noemen, en dan wel alleen voor jullie huwelijk. Dus niet nog snel 2 schnabbels er bij achteraan!! Tijdens jullie huwelijksvoltrekking moet er wel een ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente aanwezig zijn om te controleren of het huwelijk volgens alle regels wordt gesloten en daarmee rechtsgeldig is. Hou er dus wel rekening mee dat hier extra kosten aan verbonden zijn. Dus: 1=2.
Wij wensen jullie veel wijsheid bij de keuze voor de trouwambtenaar.
Je bent vrij in de keuze van de trouwambtenaar. Dat mag een BABS van de gemeente zijn, een zelfstandige trouwambtenaar en je kunt ook familielid, vriend(in), BN'er e.d. als trouwambtenaar voor 1 dag aanstellen. Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden.
De kosten voor een trouwambtenaar variëren gemiddeld tussen de € 800,- en € 1500,-,- Dit is inclusief alle voorbereiding en gesprekken voorafgaand aan jullie trouwdag. Tevens het schrijven van de teksten voor de trouwceremonie.