Nu je de pagina "Trouwen in de gemeente Harlingen" bezoekt zijn jullie dus al bezig met de organisatie voor een een unieke trouwdag. Maar zoals je vast al wel hebt gezien kun je niet zomaar even trouwen, want daar moet je nog wel de nodige energie insteken. We hebben hier op "Trouwen in Friesland.nl" alle informatie op een rijtje gezet wat je moet oppakken voordat jullie straks helemaal klaar zijn voor de trouwdag in Harlingen.
Als jullie willen trouwen in de gemeente Harlingen, dan moet je eerst de zgn. "melding van het huwelijk" doen bij de gemeente. Dat is een landelijke regel bij alle gemeenten. Die zgn. melding van het voorgenomen huwelijk moet je doen bij de gemeente waarin je gaat trouwen.... in Harlingen dus. Dit kan op z'n vroegst 1 jaar voor de trouwdatum en uiterlijk 2 weken ervoor. Het meldingsformulier kun je telefonisch aanvragen bij de gemeente. Wonen jullie beiden buiten Nederland en is in ieder geval één van jullie Nederlander? Dan moet je die melding doen bij de gemeente Den Haag. Wacht niet te lang met de melding, want jullie save the date kaarten en trouwkaarten moet toch ook nog tijd verzonden worden.
Aan het trouwen zijn wel enkele voorwaarden gekoppeld waaraan je moet voldoen. Wellicht zijn deze regels niet op jullie van toepassing, maar om de informatie compleet te maken noemen we ze toch maar even:
• Je mag uiteraard niet al met iemand anders getrouwd zijn.
• Je mag dus ook niet met iemand anders al een geregistreerd partnerschap hebben.
• Om te mogen trouwen in Nederland moet je 18 jaar of ouder zijn.
• Het huwelijk moet voor jullie beiden vrijwillig tot stand komen. Dus niet onder dwang trouwen.
• Als 1 van jullie onder curatele staat, dan ben je toestemming nodig van de curator of kantonrechter.
• Er mag geen bloedverwantschap met jouw partner zijn. Zoals een (half)broer, (half)zus, kind e.d.
De gemeente Harlingen heeft een aantal officiële trouwlocaties. Voor deze locaties hoeft geen toewijzing worden aangevraagd.
Net als in bijna heel Nederland kun je ook in de gemeente Harlingen zelf een willekeurige locatie als jullie trouwlocatie aanvragen. Uiteraard moet zo'n locatie aan diverse eisen voldoen. Hieronder zie je een aantal punten waaraan zo'n trouwlocatie voor 1 dag aan moet voldoen:
In de gemeente Harlingen zijn enkele trouwambtenaren in dienst. De Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Als je kiest voor een trouwambtenaar in dienst van de gemeente Harlingen, dan maakt deze trouwambtenaar vroegtijdig voor de trouwdatum een afspraak met jullie. In dit gesprek kunnen jullie je wensen bespreken, vragen stellen en zal de trouwambtenaar aan jullie de nodige info vragen om zo een mooie huwelijksvoltrekking voor jullie te kunnen voorbereiden.
Naast de trouwambtenaar van de gemeente Harlingen mag je ook een zelfstandige trouwambtenaar inzetten voor de huwelijksvoltrekking. Je moet dan de gegevens van de trouwambtenaar doorgeven aan de gemeente waarin jullie gaan trouwen... Harlingen dus. Het is handig om dat te doen bij de melding van het voorgenomen huwelijk.
Ook kun je een willekeurig iemand als jullie trouwambtenaar voor 1 dag laten benoemen. Bijvoorbeeld een familielid, goede vriend of vriendin, de burgemeester, een BNer, als trouwambtenaar, etc.. Ook dàt moet je melden bij de gemeente Harlingen. Als je kiest voor zo'n trouwambtenaar voor 1 dag, dan is er bij de huwelijksvoltrekking een bevoegde ambtenaar van de gemeente aanwezig om te controleren of de trouwceremonie wel op de juiste wijze plaats vindt.
De kosten van het trouwen kunnen tussentijds wijzigen. Daarom verwijzen wij je voor de kosten van de trouwceremonie en alle extra mogelijkheden naar de trouwen pagina in de website van de gemeente Harlingen >>. Zo heb je altijd de juiste tarieven en mogelijkheden in beeld.
Alle gemeenten in Nederland zijn verplicht om de mogelijkheid aan te bieden voor gratis trouwen In hun gemeente. In Harlingen is het mogelijk om gratis te trouwen op maandag om 09.00 uur en 09.15 uur. Hier zijn nog wel enkele voorwaarden aan verbonden, zoals het aantal getuigen, geen wisselen van de trouwringen, het aantal aanwezige personen, de tijdsduur, het aantal gratis trouwceremonies per week, etc. Verder worden er geen trouwringen Het is dan ook verstandig om contact op te nemen met de gemeente als jullie gratis willen trouwen in Harlingen.
Stadhuis Harlingen
Voorstraat 35
8861 BD Harlingen
Tel: 140517
E-mail: info@harlingen.nl
Postbus 10.000
8860 HA Harlingen
Jullie kunnen zelf kiezen welke achtnaam je gaat gebruiken als je straks getrouwd bent. Je mag ook allebei je eigen naam behouden of je eigen naam in combinatie van de naam van jouw partner. Dit is overigens een landelijke regel, dus niet alleen in jouw gemeente.
Ja, je mag in de gemeente Harlingen op een schip trouwen. Dat mag ook als de zeilen gehesen zijn en het schip vaart, maar dat moet wel binnen de gemeentegrenzen van Harlingen zijn. De gemeente heeft er zeiljachten voor aangewezen die "officiële trouwlocatie" van de gemeente zijn. Ook mag je op andere schepen en boten trouwen. Maar voor de regels en de eisen moet je wel even contact met de gemeente opnemen.
Nee, je mag niet zomaar een boot kiezen om op te trouwen op de Waddenzee. Zelf een trouwschip kiezen kan wel, maar deze moet aan diverse eisen van hygiëne, veiligheid, ruimte e.d. voldoen. Je kunt jouw verzoek en voorstel indienen bij de gemeente Harlingen, Uiterlijk 2 weken voor de trouwdatum.
Dat is wel mogelijk. "Babs voor 1 dag" heet dat. Maar daar zijn wel regels voor. En het kan niet in iedere gemeente in Friesland. Neem hiervoor contact op met de gemeente Harlingen.