Home
Instagram Pinterest Facebook Twitter


Trouwen in de gemeente Heerenveen

Buiten trouwen bij Oranjerie Oranjestein
Foto: Oranjerie Oranjestein

Van harte gefeliciteerd met jullie voorgenomen huwelijk! Dit is een bijzondere gebeurtenis. In de komende periode zullen jullie allerlei beslissingen moeten nemen. Op deze pagina leggen we precies uit wat er allemaal moet gebeuren voordat je kunt trouwen. Ook lees je specifieke informatie over trouwen in de gemeente Heerenveen, zoals informatie over de trouwlocaties, de trouwambtenaren en de prijzen. 

Melding huwelijk

Voordat je gaat trouwen, moet je dit eerst melden bij de gemeente. Vroeger heette dit 'in ondertrouw gaan', tegenwoordig doe je een melding. De melding van het huwelijk doe je in de gemeente waar je gaat trouwen. Voordat je melding doet denk je na over de invulling van jouw trouwdag. Je kunt de melding digitaal doen via de website van de gemeente. 

Trouwlocatie Oranjewoud
Foto: Tjaarda Oranjewoud

Trouwlocaties in Heerenveen

Trouwen is persoonlijk. Je kunt in de gemeente Heerenveen op diverse locaties trouwen. Er zijn verschillende kerkjes waar je kunt trouwen, maar je kunt ook in het Abe Lenstra Stadion of Thialf trouwen. Hieronder vind je alle trouwlocaties in de gemeente Heerenveen. Heb je een andere locatie in gedachten of wil je trouwen in de buitenlucht? Dat kan ook maar daar zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. 

Tjaarda Oranjewoud
Kwartier Noord
Oranjerie Oranjestein
• Crackstate Trouwzaal
• Terbantstertsjerke
• Kerkje Katlijk
• Abe Lenstra Stadion
• Thialf
• Posthuistheater
• Museum Belvédère
• Grandcafé 't Gerecht
• Fletcher Hotel-Restaurant Heidehof
• Kerkje Jubbega-Schurega

Club Tropics is geen vaste trouwlocatie, maar het is wel mogelijk om op deze locatie te trouwen. Hiervoor moet je wel het "Aanvraagformulier eenmalige trouwlocatie" invullen. 

Alternatieve locatie

Trouwen op een locatie anders dan hierboven vermeld gebeurt in overleg met de Afdeling Publiek. Je kunt contact opnemen met één van de medewerkers op telefoonnummer: 14 0513.  

Trouwlocatie Katlijk
Foto: Kwartier Noord

Trouwambtenaren

Het huwelijk wordt voltrokken door een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Deze trouwambtenaar is speciaal beëdigd om huwelijken te voltrekken. De gemeente Heerenveen beschikt over verschillende trouwambtenaren. Een huwelijksvoltrekking bestaat uit een wettelijk verplicht deel en een deel dat kan worden aangepast aan jouw wensen. Ter voorbereiding van de voltrekking maakt de trouwambtenaar ongeveer twee tot drie weken voor de trouwdatum een afspraakk voor een gesprek. In dat gesprek kun je je wensen voor je trouwdag kenbaar maken. 

Huwelijkskosten

Je kunt op verschillende manieren trouwen in de gemeente Heerenveen. Je kunt kiezen voor een kosteloos huwelijk, een eenvoudig huwelijk of een uitgebreide huwelijksvoltrekking. Bekijk hier de kosten. Op maandag- en donderdagmorgen om 08.30  uur is de mogelijkheid om kosteloos te trouwen. Je moet wel betalen voor het trouwboekje. Deze voltrekking bestaat alelen uit het formele gedeelte zonder toespraak van de ambtenaar van de burgerlijke stand. Er moeten twee getuigen aanwezig zijn. Het totale aantal aanwezigen, inclusief bruidspaar, is maximaal vier. Meer gasten worden niet toegelaten. Alelen inwoners van de gemeente Heerenveen kunnen gebruik maken van het kosteloze huwelijk. 

Trouwlocatie in Heerenveen
Foto: Club Tropics

Trouwbedrijven binnen de gemeente Heerenveen

Naast de bovengenoemde trouwlocaties, raden wij onderstaande trouwbedrijven aan:

Fascino Wedding - Weddingplanner & Ceremoniemeester

Meer informatie over trouwen in Heerenveen

Gemeentehuis Crackstate
Crackstraat 2
8441 ES Heerenveen
Tel: 0513 617 617
Website: www.heerenveen.nl
E-mail: gemeente@heerenveen.nl