Trouwen in de gemeente Noardeast-Fryslân

Zijn jullie van plan om te trouwen in de gemeente Noardeast-Fryslân, maar heb je nog geen idee hoe en wat je allemaal moet regelen? Op deze pagina vind je de informatie die je nodig bent voor een huwelijksvoltrekking in de gemeente Noordoost-Friesland.

De melding van het voorgenomen huwelijk

De melding van het voorgenomen huwelijk doe je bij de gemeente waarin jullie gaan trouwen. In Noardeast-Fryslân dus. Deze melding doe je op z'n vroegst 1 jaar voor de trouwdatum en uiterlijk 2 weken voor de grote dag. Verstandig is om dit te doen zodra de trouwdatum, trouwlocatie, getuigen en de trouwambtenaar bekend zijn. Dit kan online via de banner hieronder die verwijst naar de website van de gemeente. 

De trouwlocaties in Noardeast-Fryslân

Je mag overal in de gemeente Noardeast-Fryslân trouwen. Uiteraard gelden er voor iedere trouwlocatie wel regels op het gebied van veiligheid, hygiëne en toegankelijkheid.

  • Veiligheid voor de gasten, omwonenden, voorbijgangers, etc.
  • Voldoende parkeergelegenheid om overlast te voorkomen.
  • Er moet kleedruimte voor de trouwambtenaar aanwezig zijn.
  • Sanitaire voorzieningen moeten actief en hygiënisch zijn.
  • Er mag geen overlast plaatsvinden. Ook niet bij het parkeren van het trouwvervoer.
  • Een ambtenaar van de gemeente zal de locatie vroegtijdig controleren.
  • Je hebt toestemming van de eigenaar of beheerder van het terrein.
  • Je dient het verzoek voor een zelf gekozen trouwlocatie minimaal acht weken voor de trouwdatum in. 

Trouwambtenaren van de gemeente Noardeast-Fryslân

De gemeente Noardeast-Fryslân heeft zelf een aantal trouwambtenaren in dienst. Deze Babsen zijn Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Als je een trouwambtenaar van  de gemeente Noardeast-Fryslân kiest, dan maakt deze vroegtijdig een afspraak met jullie. In dit gesprek worden alle wensen besproken en zal de trouwambtenaar om de nodige informatie vragen om dit in de trouwceremonie te verwerken. 

De zelfstandige trouwambtenaar

Naast de trouwambtenaar van de gemeente Noardeast Fryslân  enis het ook toegestaan om een zelfstandige BABS te kiezen voor jullie trouwceremonie. Deze professionele trouwambtenaren staan garant voor een uitgebreide trouwerij, op maat voor jullie. Een zelfstandige trouwambtenaar neemt veel voorbereidingstijd en zal regelmatig contact met jullie opnemen. De gegevens van de Babs  kun je toevoegen aan het formulier de melding van het voorgenomen huwelijk. .

Een willekeurige trouwambtenaar

Je mag ook een kennis, familie, vriend of vriendin, een BNer als jullie trouwambtenaar. Dat moet je dan uiteraard wel melden in de aangifte die je moet doen bij de gemeente Noardeast-Fryslân. Als je een trouwambtenaar voor 1 dag hebt gekozen, dan moet er bij de trouwceremonie nog wel een ambtenaar van de gemeente Noardeast aanwezig om te controleren of de huwelijksvoltrekking wel geldig is. De naam e.d. van jullie trouwambtenaar voor 1 dag moet je ook melden bij de gemeente.

Gratis trouwen/geregistreerd partnerschap

  • Gratis trouwen kan op dinsdag- en donderdagochtend om 9.00 en 9.15 uur in het gemeentekantoor in Dokkum. 1 van jullie moet in de gemeente Noardeast-Fryslân wonen.
  • Het huwelijk wordt in een aparte kamer voltrokken.
  • Er kunnen maximaal 7 personen bij de voltrekking aanwezig zijn. Dit zijn de ambtenaar van de burgerlijke stand, het bruidspaar en maximaal 4 getuigen.

Meer informatie over trouwen in Noardeast-Fryslân

Gemeentehuis Noardeast-Fryslân
Koningstraat 13
9101 LP Dokkum
Tel: 0519-298888
WhatsApp: 0612083046
Website: www.noardeast-fryslan.nl
E-mail: info@noardeast-fryslan.nl

Veel gestelde vragen over

Ja, je mag eigenlijk overal trouwen in de gemeente Noardeast Fryslan, maar de locatie moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet de locatie openbaar toegankelijk zijn, goed bereikbaar en moeten er bijvoorbeeld toiletten aanwezig zijn. Je dient het verzoek voor een bepaalde locatie minimaal 8 weken voor de huwelijksdatum in.

<p>Er kan gratis getrouwd worden in Dokkum, dit kan op dinsdag en donderdagochtend om 9.00 en 9.15 uur in het gemeentekantoor te Dokkum, maar je moet dan wel een inwoner zijn van de gemeente Noardeast-Fryslan. Het huwelijk wordt dan wel in een aparte kamer voltrokken en mogen er maximaal 7 personen aanwezig zijn bij de voltrekking.</p>

Ja hoor, uiteraard. Het zgn. homohuwelijk is in heel Nederland toegestaan. Een huwelijk is een verbinding tussen 2 mensen die van elkaar houden, en dus beschikbaar voor iedereen!

Op het moment dat je weet dat je gaat trouwen, dan moet je dat melden bij de gemeente waarin je gaat trouwen. Dat hoeft dus niet persé de gemeente te zijn waarin je woont. De melding van het voorgenomen huwelijk moet op z'n vroegst plaatsvinden tussen 1 jaar voor de trouwdatum en 2 weken ervoor.




Bezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media