Home
Instagram Pinterest Facebook Twitter


Trouwen in de gemeente Opsterland

Gelegenheidskleding voor bruiloften
Foto: De Heeren van Rinsma

Ga je trouwen? Gefeliciteerd! Voor het voltrekken van het huwelijk ga je naar de gemeente. Trouwen in Opsterland kan op verschillende locaties. Naast de sfeervolle trouwzaal in het Lycklamahûs in Beetsterzwaag kun je ook kiezen voor een aantal structureel aangewezen locaties of een eigen trouwlocatie voor 1 dag regelen. Wil je buiten trouwen? In de avonduren? Of getrouwd worden door een 'eigen' ambtenaar van de burgerlijke stand? Er is veel mogelijk. 

Melding huwelijk

Voordat je kunt trouwen, meld je je voorgenomen huwelijk bij de gemeente waar je wilt gaan trouwen. Om de melding van het huwelijk te doen bel je mhet het Publiekscentrum om een afspraak te maken. Je moet de melding van het huwelijk minimaal 14 dagen en maximaal één jaar voor de bruiloft doen. De melding van het huwelijk is kosteloos. 

Getuigen

Het is verplicht om getuigen bij een huwelijk te hebben. Dat kunnen twee, drie of vier getuigen zijn. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn. Lever bij de trouwgemeente een kopie van het identiteitsbewijs in van jouw getuigen. Doe dit, als het kan, al bij de melding van het huwelijk. Heb je geen eigen getuigen? Dan kun je keizen voor getuigen van de gemeente.

DJ Langezwaag
Foto: Superbruiloft.nl

Trouwlocaties

Trouwen in Opsterland kan op verschillende locaties. Naast het gemeentehuis in Beetsterzwaag staat het Lycklamahûs: een prachtig statig pand aan een uitgestrekte tuin. In het Lycklamahûs bevindt zich een hele fraaie trouwzaal die al voor vele bruidsparen het decor van hun trouwdag is geweest. Naast het Lycklamahûs in Beetsterzwaag zijn de volgende locaties door het collece van burgemeesters en wethouders aangewezen tot structurele trouwlocatie:

• Bilderberg Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag
• St. Hippolytuskerk in Olterterp
• Nieuw Allardsoog in Bakkeveen
• De Slotplaats in Bakkeveen

Zij van Rinsma
Foto: Zij van Rinsma

Trouwambtenaren

Een bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand voltrekt het huwelijk. Je kunt ongeveer drie weken van te voren bij het Publiekscentrum vragen welke ambtenaar het huwelijk gaat voltrekken. De trouwambtenaren stellen zich op de website van de gemeente aan je voor. Heb je voorkeur voor een bepaalde trouwambtenaar? Geef dit bij de gemeente aan, dan houdt de gemeente hier zoveel mogelijk rekening mee. De trouwambtenaar neemt contact met jullie op om kennis te maken en jouw wensen voor de toespraak door te spreken. 

Een 'eigen' babs

Wil je het huwelijk laten voltrekken door een 'eigen' ambtenaar van de burgerlijke stand, bijvoorbeeld doro een familielied of goede vriend? Dat is mogelijk. Hij of zij moet daarvoor bij de rechtbank worden beëdigd tot 'babs voor 1 dag'. Geef je wens voor een eigen babs aan als je bij het Publiekscentrm langskomt om het huwelijk te bespreken. 

Bruidsfotograaf in de gemeente Opsterland
Foto: FotoNel.nl

Kosten huwelijk

Aan een huwelijk zijn kosten verbonden. Maar je kunt in Opsterland ook gratis trouwen. Een gratis huwelijk is mogelijk op maandag- en dinsdagochtend om 09.00 uur. De voorwaarden zijn:

• Tenminste één van de aanstaande echtgenoten is inwoner van Opsterland.
• Het huwelijk wordt voltrokken in een spreekkamer, niet in het Lycklamahûs.
• Er kunnen twee getuigen aanwezig zijn, voor meer gasten is geen ruimte.
• De huwelijksvoltrekking bestaat alleen uit de wettelijke verplichte formaliteiten, er wordt geen toespraak gehouden.

Trouwbedrijven binnen de gemeente Opsterland

De afbeeldingen op deze pagina zijn van onderstaande trouwbedrijven:

Puur Culivents - Uw partner in puur & (h)eerlijk eten
De Heeren van Rinsma - Trouwpak voor de bruidegom
Fotonel.nl - Creatief in foto's
Zij van Rinsma - De grootste collecties gelegengheidskleding van Nederland
Fotorette Ureterp - Kwaliteit en zekerheid voor een betaalbare prijs
Superbruiloft.nl - Wedding DJ's & more

Catering bruiloft
Foto: Puur Culivents

Meer informatie over trouwen in Opsterland

Gemeentehuis Beetsterzwaag
Hoofdstraat 82
9244 CR Beetsterzwaag
Tel: 0512 386 222
Website: www.opsterland.nl
E-mail: gemeente@opsterland.nl