Home
Instagram Pinterest Facebook Twitter


Trouwen op Vlieland

Fotografie in Friesland
Foto: Foto Nantko

Vlieland is sinds jaar en dag een populaire plek om elkaar het ja-woord te geven. Vergezeld van familie en vrienden, ver weg van de drukte van de "vaste wal". Of, voor wie dat wil, juist zonder hier enige ruchtbaarheid aan te geven, in het huwelijk te treden. Vlieland is een bijna autovrij eiland met uitgestrekte stranden, bos en duin, maar ook met voldoende faciliteiten om elk huwelijk te doen slagen. Hier vind je informatie om je te kunnen voorbereiden op het geplande huwelijk. 

Melding huwelijk

Ga je trouwen? Dan kun je je voorgenomen huwelijk online melden bij de gemeente. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Vraag aan jouw gemeente of dit mogelijk is. Je kunt ook persoonlijk langs gaan bij de gemeente waar je gaat trouwen. Trouwen voor de gemeente wordt het burgerlijk huwelijk genoemd. Wil je ook trouwen voor de kerk? Dan mag dit pas nadat het burgerlijk huwelijk is gesloten. 

Hoe werkt het?

• Jij en je partner zijn allebei 18 jaar of ouder.
• Je mag niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
• Je mag neit trouwen met je eigen kind, broer, zus, ouder, grootouder, kleinkind, halfbroer, halfzus.
• Je mag niet gedwongen worden om te trouwen.
• Sta je onder curatele? Dan heb je toestemming nodig van de curator of kantonrechter. 

Trouwlocaties

Als je besluit om op Vlieland te gaan trouwen, dan heb je de keus aan een grote variëteit van trouwlocaties. Vanzelfsprekend in de raadzaal van het gemeentehuis, maar ook in het oude raadhuis van de gemeente Vlieland. Daarnaast heeft de gemeenteraad een aantal bijzondere toruwlocaties als "huis der gemeente" aangewezen, namelijk Het Drenkelingenhuisje op de Vliehors, Het Armhuis, Podium Vlieland en de Vuurtoren. Maar als bruidspaar kun je ook zelf een locatie uitkiezen. Daarmee is het trouwen op bijvoorbeeld schepen of in de open lucht op het strand mogelijk. Als het gaat om een plaats waar nog niet eerder een huwelij is voltrokken, zal het college eerst een aanwijzingsbesluit moeten nemen om de door jou uitgekozen plek aan te wijzen als (tijdelijke) trouwlocatie. Aan een dergelijk aanwijzingsbesluit zijn wel extra kosten verbonden. Informatie over het aanwijzen van (tijdelijke) trouwlocaties en de voorwaarden waar daarbij aan moet worden voldaan kun je krijgen bij de mederwerkers van de afdeling Burgerzaken.

Kosten huwelijk

Aan een huwelijk zijn kosten verbonden. Maar het is ook mogelijk om in de gemeente Vlieland gratis te trouwen. Dit kan op maandagmorgen van 09.00 tot 09.30 uur. 

Meer informatie over trouwen op Vlieland

Gemeente Vlieland
Dorpsstraat 127
8899 AE Vlieland
Tel: 0562-452700
Website: www.vlieland.nl
E-mail: info@vlieland.nl